ORDINACE PRAKTICKÉHO LÉKAŘE PRO DOSPĚLÉ

MM ordinace s.r.o.
Gen. Svobody 413
Milevsko
39901

Telefon:........382 526 077
Mobil:...........737 972 428
WhatsApp....737 972 428
mmordinace@centrum.cz

Očkování proti klíšťové encefalitidě

25.02.2014 22:34

Očkování proti klíšťové encefalitidě

  • Klíšťová encefalitida (KE) = virový zánět mozku, je nemoc přenášená ze zvířat na člověka, přenos se děje přisátým infikovaným klíštětem nebo jeho nymfou či pitím syrového mléka nakažených zvířat (kozy, ovce, krávy). Často pacienti o přisátém klíštěti nevědí.
  • Onemocnění může probíhat dvoufázově, nebo jen jednofázově, nebo bezpříznakově. V první fázi mohou být chřipkové příznaky (bolesti hlavy, kloubů, svalů, zvýšená teplota, únava, nechutenství). Ve druhé fázi pak nastupuje horečka, bolesti hlavy, zvracení, světloplachost, může to pokračovat ztuhnutím svalů na šíji, svalovým třesem, závratěmi, nervovými obrnami, poruchami paměti, spánku, koncentrace, desorientace,… toto může přetrvávat i po zaléčení onemocnění. Konkrétní účinný lék na onemocnění KE není, léčba je pouze symptomatická, tj. za pobytu v nemocnici se podávají léky pomáhající ovlivnit pacientovy obtíže.
  • Po prodělání onemocnění mohou vzniknout trvalé následky psychické (např. chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, soustředění, deprese) nebo fyzické (např. obrny končetin, třes, poruchy rovnováhy, obrny svalů v obličeji). Riziko trvalých následků stoupá s věkem (u malých dětí je jejich výskyt nižší).
  • Po prodělaném onemocnění nemusí být celoživotní imunita. Za 7-15 let po onemocnění se doporučuje zkontrolovat protilátky v krvi a dle jejich hladiny ev. pacienta očkovat.
  • Výskyt KE je vysoký v celé střední Evropě (ČR, Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko), dále na Balkánském poloostrově, v Pobaltských zemích, v severní části Ruska a v severním Japonsku.

Očkovací látky proti KE:  FSME-Immun,  Encepur.

  • V naší ordinaci nabízíme očkování látkou FSME-Immun. Základní očkování sestává ze 3 dávek, přeočkování se provádí po 5 letech, od věku 60 let je přeočkování po 3 letech (na rozdíl u Encepuru je nutné přeočkování po 3 letech již od 50 let věku).
  • Proti klíšťové encefalitidě lze očkovat celoročně. Nepotvrdilo se, že by přisátí infikovaného klíštěte mezi první a druhou dávkou vakcíny v době sezónního výskytu klíšťat (tj. v období teplých měsíců)  vedlo ke zhoršení vývoje onemocnění, a tak není žádné sezónní omezení pro toto očkování.
  • Přesto ale zůstává hlavní doporučení zahájit očkování v době chladných měsíců (zimní a časné jarní období) tak, aby se ochrana vytvořila ještě dříve, než dojde k sezóně zvýšeného množství klíšťat. Již první dvě dávky chrání většinu (až 95% takto očkovaných osob). První dvě dávky vakcíny zajistí ochranu přetrvávající minimálně 12 měsíců, což je dostatečné pro první sezónu klíšťat po očkování dvěma dávkami. Pro další setrvání ochrany je nutné dokončit schéma očkování podle doporučení výrobců.
  • Základní schéma očkování pro FSME-Immun vakcínu je takové, že  druhá dávka se podává 1-3 měsíce po podání první dávky a třetí dávka 5-12 měsíců  po podání druhé dávky.
  • Existuje tzv. zrychlené schéma, kdy druhá dávka se může podat již 14 dní po podání první dávky a třetí dávka v souladu se základním schématem.

Cena:

  • Cena 1 dávky očkování vakcínou FSME-Immun v naší ordinaci je 870,-Kč (vakcína + aplikace).

    K očkování se stačí telefonicky domluvit, vakcíny máme v ordinaci k dispozici.

  • Doporučujeme se před aplikací očkování také informovat o ev. příspěvku Vaší zdravotní pojišťovny na vybraná očkování pro dospělé (na příslušné pobočce vaší ZP).